
Si tens algun portátil, es recomable que no mostris el teu portátil en espais públics no segurs, que vigilem on esta el nostre portátil en tot moment, i que si podem, que ho personalitzem amb adhesius per tal de que no hi hagi confusions. També ens defineix i ens dóna consells per als següents termes:
Usuari: Conjunt de caràcters alfanumèrics que identifica un usuari i que generalment, juntament amb la contrasenya, permet connectar-se a un sistema informàtic o a un servei en línia.
Contrasenya: Codi secret personal emprat per accedir com a usuari a un sistema, xarxa o pàgina web. Aquest usuari representa la nostra persona en l’entorn digital.
Alguns consells sobre usuaris i contrasenyes són:
- Utilitzar un nom que no sigui l’original en el teu nik.
- Inventar contrasenyes difícils.
- Utilitzar contrasenyes diferents per a cada servei.
- No donar mai la contrasenya a un amic.
- Desmarcar la casella de “recorda usuari i contrasenya” si estas a un lloc públic.
Virus: Programa que s’introdueix en un sistema informàtic, en perjudica el funcionament i pot reproduir-se i transmetre’s independentment de la voluntat de l’usuari. Consells:
- NO desactivar l’antivirus en cap moment.
- Els antivirus i el sistema operatiu ha d’estar sempre actualitzat.
- No obrir arxius adjunts de remitents desconeguts.
- Les descàrregues P2P poden ser una via d’accés de virus, troians, cucs, etc.
Bateria: Aparell que acumula càrrega elèctrica i que permet
així subministrar electricitat a un aparell sense necessitat
que estigui endollat a la xarxa elèctrica. Consells:
- Mantenir els portàtils endollats al corrent el màxim temps posible.
- Quan recarguis la bateria, hi ha que fer-ho fins al 100% de la seva capacitat.
Fundes: Cal protegir l’ordinador portàtil amb la seva funda
per tal de protegir-lo de possibles cops durant els
seus desplaçaments. Consells:
- Desa sempre el teu ordenador dins de la funda quan t’hagis de desplaçar.
- Tot i portar la funda, l’ordinador portátil es vulnerable a cops i caigudes.
Dret d’autor: Drets morals i d’explotació que té l’autor d’una obra literària, artística o científica. En cas que aquesta s’utilitzi, això implicarà un cost o una autorització expressa de l’autor. En el context digital fa referència a música, pel·lícules, imatges i textos publicats a Internet o en un suport digital.
Copyright: El copyright reflecteix la possessió del dret d’explotació i, per tant, només el pot fer constar el titular o cessionari d’aquest dret. Els drets d’explotació formen part dels drets d’autor. Símbol copyright = ©.
Alguns consells:
- La majoria de continguts d’Internet tenen drets d’autor. Cal vigilar el què copiem i el que baixem d’Internet, si no volem incórrer en un delicte.
- Si cerques obres amb llicència Creative Commons podràs baixar i utilitzar materials amb tranquilitat.
Descàrrega: Transferència de fitxers des d’ un servidor, o a través d’ell, al nostre ordinador.
P2P o Peer to Peer: xarxa d’ordinadors on els usuaris intercanvien fitxers ubicats en una carpeta concreta. Exemple: Emule, Bittorrent, Napster, etc. Consells:
- Si descarregues fitxers, fes-ho en llocs de confiança.
- Les xarxes P2P poden ser utilitzades per accedir al nostre ordinador sense saber-ho.
- El fet d’intercanviar via P2P implica una vulneració de drets d’autor d’aquests continguts.
Ciberassetjament: El ciberassetjament és l’ús d’Internet, el telèfon mòbil
o els videojocs per humiliar, agredir, maltractar, difamar, insultar, amenaçar o desprestigiar companys o persones conegudes d’una edat semblant.
Podem trobar ciberassetjament en xats, fòrums, SMS, blocs, fotoblocs, jocs en línia, videojocs virtuals, el nostre espai o converses de missatgeria instantània. Consells:
- Sigues sempre molt prudent amb les teves fotos i amb els vídeos personals, ja que no saps mai quin ús poden fer-ne.
- No acceptis cap tipus de xantatge a la xarxa, i en cas de trobar-te en una situació similar comenta-ho amb els teus pares i tutors.
- Desactiva la webcam quan no la facis servir.
- Protegeix el teu ordinador de virus i altres programes maliciosos que poden revelar les teves claus als autors de ciberassatjament a menors.
- No et deixis enganyar ni seduir per correus que et prometin miracles.
Navegador: Programa informàtic que permet moure’s pels diversos serveis, recursos o conjunts d’informació d’Internet, per un sistema o per una aplicació.
Finestres emergents o Pop ups: Finestra que apareix automàticament a la pantalla, sobreposada a la finestra activa.
Galetes o cookies: Fitxers amb informació sobre els hàbits, les preferències i les pautes de navegació d’un internauta que visita una pàgina web, que el servidor envia al disc dur de l’ordinador de l’internauta mitjançant el navegador.
Tallafoc o firewall: Aquesta mena de programa és el «porter» del teu ordinador: ningú no hi passarà sense el seu permís. T’avisa de possibles programes que et poden danyar l’ordinador i, a més, et protegeix davant els estafadors que hi vulguin entrar.
Correu electrònic o mail: Aplicació per mitjà de la qual es poden enviar i rebre missatges personalitzats.
Consells:
- Llegeix abans de clicar.
- Esborra les galetes o cookier emmagatzemades.
- Navega per webs segures.
- Si trobes continguts que pots considerar desagradables, no intentis investigar pel teu compte.
- Obre només els missatges d’aquelles persones que coneguis i esborra la resta.
Xarxa social: Conjunt de persones vinculades a un mateix grup d’Internet, que tenen com a element cohesionador el fet de compartir diferents tipologies de continguts, ja siguin personals, audiovisuals, professionals,etc.
Consellls:
- No acceptar amistats desconegudes
- Inventar contrasenyes dificils
- No compartir dades com ara telèfon, adreça o nom i cognoms.
- Abans de penjar una imatge, hi ha que revisar molt bé el contingut.
- Si algu molesta, avisa als teus pares
- No quedis amb persones que has conegut a xarxes socials.
Inteco
L'Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació, SA (INTECO) és una societat mercantil estatal, amb seu a León (Espanya), adscrita al Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç a través de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació. El seu objectiu fonamental és servir com a instrument per a desenvolupar la Societat de la Informació, amb activitats pròpies en l'àmbit de la innovació i el desenvolupament de projectes associats a les TIC, basant-se en tres pilars fonamentals: la recerca aplicada, la prestació de serveis i la formació.
Opinió personal dels videos
Els videos que vam veure l'altre dia a classe reflecteixen molt clarament fets que poden pasar, amb el mal ús que li fa la gent a Internet, malgrat que els vaig trobar una mica exagerats.
A part dels videos, hi ha pàgines web com per exeple l'XTEC.cat que posen a la nostra disposició diferents documents, jocs, normes de seguretat , activitats per que puguem tenir una millor seguretat a la red.
Opinió personal dels videos
Els videos que vam veure l'altre dia a classe reflecteixen molt clarament fets que poden pasar, amb el mal ús que li fa la gent a Internet, malgrat que els vaig trobar una mica exagerats.
A part dels videos, hi ha pàgines web com per exeple l'XTEC.cat que posen a la nostra disposició diferents documents, jocs, normes de seguretat , activitats per que puguem tenir una millor seguretat a la red.
No hay comentarios:
Publicar un comentario